Cusco

Vanaf 2001 tot en met 2014 hebben we samengewerkt met het opvanghuis voor kansarme kinderen Inti Huahuacuna in Cusco. 'Inti Huahuacuna' betekent 'Kinderen van de Zon'. Dankzij vele trouwe donateurs hebben wij 14 jaar de zon kunnen laten schijnen voor deze kinderen, want één zonnestraal is voldoende om veel duisternis te verlichten. Dat is wat donateurs doen met hun steun, zij brengen licht in het donkere leven van kansarme kinderen.

Geschiedenis 2001-2014

Eerste kennismaking en opbouw (2001-2005)

In 2001 maakt Marianne voor het eerst kennis met Inti Huahuacuna. Voor de opvang van de kinderen mag gebruik gemaakt worden van het wijkgebouw van de wijk Zarzuela. Het gebouw ziet er verveloos en verwaarloosd uit en is opgebouwd uit adobe (een soort leem). In het opvanghuis woont ook nog een gezin van 6 personen. In 2002 wordt het gebouw geschilderd, waardoor het veel frisser oogt. De houten vloeren worden vervangen en de leerlingen van een ambachtsschool maken nieuwe tafels en stoelen. Van het resterende geld uit de donaties kunnen we ook boeken kopen voor in de bibliotheek. In 2003 kunnen we uit donaties de bouw van een keukentje, toilet- en doucheruimte betalen en kan er een kantoortje op deze verdieping worden bijgebouwd. Tevens vertrekt het inwonende gezin en krijgen wij die ruimte erbij. In 2004 krijgt Inti Huahuacuna het verzoek in de wijk Tica Tica een tweede opvanghuis te starten. In 2005 wordt gestart met de opvang van een veertigtal kinderen in het buurthuis van Tica Tica. Dit project noemen wij Inti Ñan. Uit donaties wordt een stereo-installatie gekocht, speciaal voor onze dans- en theaterworkshops.

Ontwikkeling naar eigen opvanghuis (2006-2009)

In 2006 hebben wij computers kunnen kopen, wat voor de bibliotheek een grote aanwinst is. Door een donatie hebben we ook nieuwe tafels aangekocht voor Tica Tica. Jammer genoeg hebben we ook moeten constateren dat het opvanghuis in Zarzuela door de adobe-materialen veel onderhoud vraagt. Er ontstaan regelmatig lekkages. Verder kunnen we regelmatig het opvanghuis niet gebruiken, omdat de wijk het gebouw ook als mortuarium gebruikt. In 2007 is ons project goedgekeurd door het Mimdes in Lima. We hebben weer een groep jongeren een beroepsopleiding kunnen bieden, zodat ze in de toekomst in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Gezien de belemmeringen van het opvanghuis in Zarzuela, zijn we na gaan denken over een eigen opvanghuis. In de wijk Almudena hebben we een geschikte locatie gevonden, waar we beide opvanghuizen van Zarzuela en Tica Tica onder één dak kunnen brengen. In 2008 zijn we speciale wervingsacties gestart om het geld voor de bouw van dit nieuwe opvanghuis bij elkaar te krijgen. Met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen volgt een van onze jongeren, Richard, naast zijn werk, de ‘Hogere Hotelschool’ van Peru. Het is prachtig om te zien hoe de kinderen en het team van Inti Huahuacuna zich ontwikkelen. In 2009 zijn we met de bouw gestart! Het is prachtig dat we door de bouw van dit eigen opvanghuis de kinderen van Inti Huahuacuna en Inti Ñan zekerheid, veiligheid en een toekomst kunnen bieden. Ook dit jaar kregen veel kinderen een kans op onderwijs. Inmiddels maakt Inti Huahuacuna deel uit van la Red de Bibliotecas. Vol trots won Inti Huahuacuna op 10 oktober 2009 de Trouw Publieksprijs.

Eigen opvanghuis en verzelfstandiging Inti Huahuacuna (2010-2014)

Het jaar 2010 stond, naast de dagelijkse zorg voor de circa 80 kinderen, in het teken van de oplevering van het nieuwe opvanghuis, en de verhuizing van de wijken Zarzuela en Tica Tica naar de wijk Almudena. Op 11 september 2010 hebben we de feestelijke opening gevierd van ons eigen opvanghuis. Onze droom is hiermee werkelijkheid geworden. We hebben weer voor veel kinderen het schoolgeld en de schoolspulletjes kunnen betalen. Onze studenten Richard en Phersi zijn overgegaan naar het laatste jaar van hun beroepsopleiding. In 2011 constateren wij dat veel kinderen hun weg naar ons nieuwe opvanghuis hebben gevonden. Het heeft ons vooral geraakt te zien, dat ons mooie nieuwe opvanghuis, naast het speelplezier, de kinderen ook zoveel meer eigenwaarde geeft. We hebben het tekort aan meubels kunnen aanvullen en door een extra gift konden wij de oude computers vervangen. Computerkennis is voor onze kinderen een meerwaarde om makkelijker een baan te vinden. Gezien het grote aantal kinderen hebben we het aantal uren voor het team uit kunnen breiden.
Vol trots melden wij dat onze studenten Richard en Phersi zijn afgestudeerd. Het is geweldig dat Richard op vrijdag afstudeerde, en op maandag al een baan had. De kleine patio hebben we kunnen laten overkappen. In 2012 hebben we, na twee jaar knokken, eindelijk de definitieve vergunning gekregen van de Gemeente en de Veiligheidsinspectie om ons werk met deze kinderen in ons nieuwe opvanghuis te mogen doen. Dankzij een paar lieve donateurs hebben we voor de kleintjes een speeltuintje kunnen laten maken. We zijn trots op Sandra, een jonge moeder van 19 jaar, dat zij naast de zorg voor haar kinderen haar studie zolang heeft volgehouden. Dankzij een speciale donatie hebben we toneelattributen voor de kinderen gekocht. In 2013 begon Angelo, een van onze jongeren, aan een opleiding tot boekhouder. We kregen een mooie donatie om een groepje jongeren zilversmeedlessen te kunnen bieden. Door zonnepanelen is er voortaan warm water in de keuken en in de douches. Ook hebben we alle lampen in ons opvanghuis kunnen vervangen door zuinige LED verlichting. In 2014 hebben wij de grote droom van Dolores en het team kunnen verwezenlijken, het openen van een kleuterschool. Onderwijs is een basisrecht! Hier probeert Inti Huahuacuna aan bij te dragen, door kinderen te stimuleren om te leren. In millenniumdoel twee is vastgelegd dat in 2015 alle kinderen in alle landen basisonderwijs moeten volgen en het is prachtig dat Inti Huahuacuna hieraan een bijdrage heeft geleverd. Ook dit jaar kregen de kinderen 3 dagen in de week een voedzame warme maaltijd. Dankzij een donatie kon het zilversmeedproject tot eind 2014 worden voortgezet. Helaas was de kwaliteit van het dak en de dakpannen erg slecht. Dit jaar moesten we het dak dan ook vernieuwen.

Verzelfstandiging

Al enkele jaren streven Dolores en haar bestuur naar meer zelfstandigheid. Hoewel wij er voorstander van waren om dat geleidelijk aan te doen, heeft het Peruaanse bestuur besloten om al met ingang van 1 januari 2015 volledig zelfstandig verder te gaan. Met respect voor het besluit dat zij de samenwerking met ons hebben opgezegd, kijken wij met trots terug op datgene wat we in de jaren 2001 tot en met 2014 hebben bereikt.

Terug naar Activiteiten Peru